Det mexikanska köket representerar landets kultur då mat är oerhört viktigt i Mexiko. Folket, framförallt familjerna definierar sig själva genom maten de lagar och äter, då alla har en traditionell maträtt som de älskar. Maten tar plats i både hemmet såsom i filmer, böcker och även sånger.

Mexikos traditionella gastronomi klassades som ett immateriellt kulturarv av UNESCO 2010. Idag finns det bara 3 kök I hela världen med denna klassificering; det mexikanska, det franska och det japanska.

Majoriteten av den mat som lagas idag kommer från traditionellt anrika recept. Dessa recept skapades av Aztekerna och Mayaindianerna och bevaras omsorgsfullt av dagens Mexiko.

Varje region I Mexiko har sitt egna sätt att tillaga mat på. I norra Mexiko äts det Arrachera, Pozole eller Chilorio. Det centrala Oaxaca bjuder på Queso Oaxaca, Chapulines och Tlayudas. I Baja California, landets nordvästra kust, kan man prova på fisktacos. I Puebla, norr om Oaxaca, serveras det Barbacoa, Mole Poblano och Chalupas. Sist men inte minst finns även Yucatanhalvön med sin Concinita pibil.

Majs, chilli, bönor och kaktus är grundpelarna I det Mexikanska köket. Dessa ingredienser byggde den Mexikanska identiteten och kulturen genom maten.

Tacos består av majstortillas fyllda med olika ingredienser, såsom kött, bönor, grönsaker, skaldjur etc. och sås, naturligtvis sås. En god sås gör din taco mycket bättre! Sås spelar en väldigt stor roll I det Mexikanska köket. Mexiko har också många variationer och recept på kött, som till exempel Chochinita Pibil, Bistec, Tinga de Pollo, Tinga de Ternera, Barbacoa, Chilorio, Al Pastor och Arrachera.